Változások 2023 november 1-től.

Szerző: | 2023 dec 17.

Változások 2023 november 1-től.

Az épületek energetikai tanúsítására vonatkozó szabályozás, vagyis a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról november 1-től több ponton is megváltozott.

A jogszabály alkalmazásának köre megmaradt, vagyis néhány kivételtől eltekintve minden ingatlanra tanúsítványt kell készíteni használatbavételhez, eladáshoz vagy bérbeadáshoz.

Idézve a rendeletet:

„Az épület energetikai jellemzőit e rendelet előírásai szerint – amennyiben nem rendelkezik hatályos energetikai tanúsítvánnyal – tanúsítani kell a rendelet hatálya alá tartozó *

  1. a) új épület építése;
  2. b) * meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység
  3. ba) ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása, vagy
  4. bb) * bérbeadása;
  5. c) * 500 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület

esetén.”

 

a kivételek, vagyis amely épületekre nem kell tanúsítvány:

– az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre;

– az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületre;

– a legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre, fólia- vagy sátorszerkezetre;

– hitéleti célra használt épületre;

– a nem lakás céljára használt alacsony energiaigényű olyan mezőgazdasági, logisztikai és ipari épületre és épületrészre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C-ot vagy négy hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és két hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre;

– műhelyre vagy az ipari területen lévő épületre, ha abban a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több, mint húszszoros légcsere szükséges, illetve alakul ki.

A felhasználók számára talán a legjobban szembetűnő változás, hogy megváltozott a tanúsítvány felépítése, a szándék szerint felhasználóbarát formátumú lett. Nagyobb szerepet kap a szerkezetek és az épülettechnikai rendszerek ábrás magyarázata, illetve a felújítási javaslat. A tanúsítvány kötelező tartalmi eleme a felújítási javaslat ami nem csak a szerkezetek szigetelésére ad javaslatot, de a gépészeti rendszer felújítása is szerepet kap.

Az új tanúsítvány egy szemléletesebb, ábrás magyarázatokkal ellátott színes dokumentum lett, ami laikusok számára is könnyen értelmezhető ábrákat és táblázatokat tartalmat.

A másik nagy változás a skála, illetve a követelményértékek.

A 10.31-előtt készült tanúsítványokon egy kétbetűs skálán volt megadva az épület besorolása az összesített energetikai jellemző alapján, összehasonlítva a követelményértékkel. Fontos megjegyezni, hogy a követelmény értéke is változott az eddigi 100kWh/m2a-ról 76 kWh/m2a-ra, ennek hatásával később foglalkozunk.

Az új rendelet szerint két, egyenként egy-egy betűvel jelölt skálánk lesz, az egyik az energetikai jellemző szerinti besorolásra a követelményérték százalékában, a másik pedig a CO2 kibocsátásra vonatkozó értéket fogja megjeleníteni, ugyancsak egy követelményhez viszonyítva.

Tehát az új kategóriák:

További tippekért, trükkökért, hasznos infókért kérlek kövess a facebookon is!

Call Now Button