Mi az az energetikai tanúsítvány?

Szerző: | 2023 jún 23.

Az energetikai tanúsítvány egy olyan hivatalos dokumentum, amely bemutatja egy épület energetikai teljesítményét és hatékonyságát. Az energetikai tanúsítványokat általában az épület energiahatékonyságának értékelésére és összehasonlítására használják. Az ilyen tanúsítványok célja az épületek energiafogyasztásának és üzemeltetési költségeinek csökkentése, valamint a fenntarthatóság előmozdítása.

Az energetikai tanúsítvány elkészítésének folyamata általában magában foglalja az épület energetikai állapotának és tulajdonságainak részletes felmérését, például az épület méretét, fűtési és hűtési rendszereit, szigetelését, ablakokat, épületgépészeti berendezéseket stb. Az adatok alapján az energetikai szakember kiszámítja az épület energiahatékonysági mutatóit és osztályozza az épületet egy energiaosztályba.

Az energetikai tanúsítványok általában tartalmazzák az épület energiafogyasztását, az éves energiaköltségeket, a CO2-kibocsátást és más releváns információkat. Az értékelés eredményeként az épület kap egy skálán elhelyezkedő osztályozást vagy pontszámot, amely jelzi az energiahatékonyság szintjét. Az osztályozás rendszere országonként változó lehet.

Az energetikai tanúsítványok fontos szerepet játszanak az ingatlanpiacban, mivel segítenek az épületek összehasonlításában és az energiatudatos döntések meghozatalában. Az épület tulajdonosa számára az energetikai tanúsítvány lehetőséget nyújt az energiafogyasztás csökkentésére és a fenntarthatóbb működésre irányuló intézkedések meghozatalára. Emellett az energetikai tanúsítványok elősegítik a környezetvédelmi célok elérését és a klímaváltozás elleni küzdelmet is támogatják.

Call Now Button