Homlokzati fal hőátbocsátási tényezője a szigetelés vastagságának függvényében, avagy milyen mértékig van értelme növelni a hőszigetelés vastagságát?

Szerző: | 2023 dec 21.

Gyakori kérdés, hogy milyen vastagságú hószigetelés kerüljön a homlokzati falra, illetve mi az a vastagság, amelyet elérve már nincs értelme tovább növelni azt. Nos, mindig van értelme, csak a különbség már nem lesz olyan látványos.

A fenti példa B30-as tégla falazat. Szigetelés nélkül U=1,57W/m2K, ami a jelenlegi követelményértéktől jelentősen elmarad. A diagramon láthatjuk, hogy már 5cm EPS is hoz némi megtakarítást (harmadára esik a hőveszteség). 15 cm vastagságig meredeken esik a görbe, 30-35 vastagságnál már alig van változás, ezután a vízszinteshez közelít.

Az alkalmazandó szigetelés vastagság mindig a falszerkezet függvénye, jelen eset csak egy példa, annak szemléltetésére, hogyan befolyásolja a szigetelés vastagsága a hőátbocsátási tényezőt. Konkrét esetben az adott szerkezetre kell elvégezni a számítást. Fenti adatok semmilyen kivitelezési munkához nem nyújtanak referenciát, céljuk csupán a figyelem felkeltése.

„Az el nem használt energia a jó energia.”

Call Now Button