Mi az az energetikai tanúsítvány és hogyan lehet megszerezni?

Szerző: | 2024 febr 25.

Az energetikai tanúsítvány egy olyan okirat, amely igazolja egy épület vagy önálló rendeltetési egység energetikai teljesítőképességét. Ez a dokumentum tartalmazza az épület energiafogyasztásának mértékét, rétegrendjét, fűtési és melegvíz rendszerét, valamint korszerűsítési javaslatokat is. De hogyan lehet megszerezni?
Kötelező elkészíttetni: Az energetikai tanúsítványt mind a régi, mind az új építésű ingatlanok esetében kötelező elkészíttetni ahhoz, hogy kiadhassuk vagy értékesíthessük az ingatlant. Az Európai Unió energiahatékonysági céljai miatt fontos, hogy a lakások energiafelhasználása csökkenjen, és az energetikai tanúsítvány ebben segít.
Energetikai osztályok: Az energetikai tanúsítványból az adott lakás vagy ház fogyasztását ismerhetjük meg. Az energetikai besorolások A+++-tól I-ig terjednek, ahol az A+++ a legjobb, míg az I a legrosszabb osztályozás. Összesen 12 besorolást különböztetnek meg, és minél kevesebb energiaigénye van az ingatlannak, annál kedvezőbb osztályba sorolják.
Call Now Button