Pro tipp ingatlan vásárlóknak és eladóknak

Szerző: | 2024 febr 10.

Amennyiben ingatlan vásárláson gondolkodik, esetleg már el is kezdte a keresgélést, akkor még a döntés meghozatala előtt ajánlott elkérni az ingatlan energetikai tanúsítványát.

Hogy miért?

  • mert ez a dokumentum ad hiteles és átfogó képet az ingatlan szerkezeteinek hőátbocsátó képességéről, a fűtő, melegvízkészítő, légtechnikai és hűtő berendezések hatékonyságáról.

Egy használt autó megvásárlása előtt is ajánlott a járművet szakemberrel átvizsgáltatni, a vevő szeretné tudni, hogy milyen műszaki állapotban van a jármű, milyen szervízesemények lettek végrehajtva, mennyi a jármű fogyasztása, stb. Ugyanígy egy ingatlan esetében is fontos – hacsak nem fontosabb, hogy mennyi a fajlagos energiafogyasztása az épületnek, történt-e felújítás, milyen hőszigetelés, milyen nyílászárók vannak beépítve, stb. Sokunknak egy élet munkája egy ingatlan megszerzése, fontos tehát, hogy megfontolt, műszaki paraméterekkel alátámasztott döntést tudjunk hozni.

Itt jegyezném meg, felújítás fogalma alatt nem a festést és a hidegburkolatok cseréjét értem hanem az épületszerkezetek hőszigetelését, illetve épületgépészeti felújítást.

A tanúsítványnak egyébként is készen kell lennie már az ingatlan meghirdetésekor, ugyanis a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet 3. paragrafusa szerint:

Az épület vagy önálló rendeltetési egység értékesítésre vagy bérbeadásra való kínálásakor a reklámban fel kell tüntetni az épület vagy önálló rendeltetési egység energetikai minőség szerinti besorolását.

Ha eladóként szüksége van tanúsítványra kérem keressen elérhetőségeim bármelyikén, vagy a kapcsolat gombra kattintva!

Call Now Button